Harold Berghuis

sologitaar

bellaciao_haroldberghuis“Harold Berghuis, geïnspireerd door de muziek van Django Reinhardt, herziet deze stijl op een heel persoonlijke en moderne manier” —Djangostation

Samen met zijn kameraad Frank richtte Harold destijds de Hot Club de Frank op. Samen luisterden ze naar de 78-toerenplaten van Django en speelden ze zijn solo’s na, elkaar begeleidend op gitaar, piano of contrabas. Toen de band iets vastere vormen begon aan te nemen, is het zo gegroeid dat Harold de gitaarsolo’s voor zijn rekening nam. Eigenlijk zomaar, zonder echte reden of zonder dat het echt afgesproken was.

Inmiddels is Harold uitgegroeid tot een veelzijdig hotclub-gitarist. Jeroen de Valk schreef over hem in het Parool, naar aanleiding van een optreden van de Hot Club de Frank: ‘De gitaarsolo’s van Harold Berghuis hebben de juiste zangerigheid, niet alleen dat spervuur van noten zoals je dat bij de mindere goden hoort’.

Maar het gaat Harold niet alleen om het zelf improviseren, het liefst neemt hij de hele band op sleeptouw met zijn invallen, daarbij gebarend met lichaamstaal, heftig gestamp met zijn voeten en een veelbetekenende glimlach. Binnen de Hot Club de Frank staat hij daarmee overigens niet alleen, wat soms tot wel heel onverwachte situaties leidt…

Harold is dol op uitstapjes naar Oost-Europese muziek en modernere jazz. Dit hoor je niet alleen terug in de muziek van de Hot Club de Frank, maar ook in de muziek van andere groepen waar Harold in speelt, zoals de klezmerband Mazzeltov met Rolinha Kross en zijn eigen New Hot Trio. Verder is Harold een veelgevraagd gitarist voor allerlei andere jazz-, zigeunermuziek- en klezmerensembles.
www.haroldberghuis.nl

  • Foto’s

    photo-7.jpg photo-3.jpg photo-6.jpg photo-4.jpg